tiistai 9. elokuuta 2011

Saksa

Sommeraustausch in Berlin

Kesäkuun 2008 vietin berliiniläisen isäntäperheen luona ja kävin perheen tyttären lukujärjestyksen mukaisesti lukiota. Kesävaihto oli Suomi-Saksa-Yhdistysten Liiton järjestämä ja näin ollen halvempi kuin kaupalliset vaihtoehdot. Tämä tosin tarkoitti myös sitä, että en Saksassa ollessani osallistunut ollenkaan saksankielenkursseille, joilla olisi opiskeltu saksaa. Vaikka olin aloittanut saksankielen opiskelun jo viidennellä, oli ensimmäiset viikot Berliinissä hyvin tuskallisia, koska oikeasti en puolet ajasta ymmärtänyt mitä ihmiset ympärillä puhui ja ihmiset eivät ymmärtäneet mitä minä yritin sanoa. Koska en osannut ilmaista itseäni sillä tavalla kuin olisin halunnut, tuntui että miulta puuttui kokonaan oma persoonallisuus. Sitten neljännellä viikolla kun vihdoin aloin päästä jyvälle koko kielestä ja kulttuurista, niin sithän sitä pitikin jo lähteä takas Suomeen..

Kielivaikeuksista huolimatta kuukausi Saksassa opetti minulle paljon saksalaisesta elämänmenosta ja omasta itsestänikin. Ensinnäkin vietin kuukauden ulkomailla kaukana kaikesta tutusta. Itseluottamus lisääntyi kun tajus, että hei miehän pärjäänkin! Toisaalta, olen iloinen etten koskaan lukioaikana päässyt vuodeksi vaihto-opiskelemaan, koska isäntäperheessä asuessa mennään aika pitkälti sen perheen ehdoilla, joten oleskelusta ei saa ihan kaikkea sitä irti mitä haluaisi enkä mie ainakaan ois lukioaikana ollut vielä ees valmis viettämään ulkomailla vuotta. Kesävaihto oli siis jonkun sortin kompromissi.

 Berliinistä tykkäsin todella paljon, ja sinne haluan kyllä takaisin! Ihanan vihreä kaupunki ja paljon nähtävää. Kuukauden aikana tuli kaupungin lisäksi nähtyä myös Sanssoucin linna Potsdamisssa (linna on miusta hieman tylsähkö, mutta puutarha aivan upea!), Sachsenhausenin keskitysleiri ja jossain maaseudulla käytiin keskiaikafestivaaleilla, mikä oli kans ihan omanlaisensa kokemus.

 Hof- ystävyyskouluvierailu

Saman vuoden syksyllä pääsinkin jo heti uudestaan Saksassa käymään, kun meidän lukiosta lähti oppilasryhmä vierailemaan ystävyyskoulussamme Hofissa (pikkukaupunki Baijerissa, aika pitkälti Berliinin ja Münchenin puolivälissä). Saksalaiset opiskelijat olivat jo aiemmin keväällä käyneet vastaavalla vierailulla Joensuussa, joten nyt oli meidän vuoro käydä vastavierailulla. Kaupunki maksoi lennot (jns->hki->frankfurt->hof ja takasin) ja yövyimme isäntäperheissä, joten matka oli lähes ilmainen!

Muutenkin kielen kanssa sujui tällä kertaa paljon paremmin ja selviydyin koko viikosta lähes pelkästään saksalla! Johtuneeko sit siitä vai isäntäperheestäkin että sain viikon reissusta Hofissa luultavasti yhtä paljon irti kuin kuukaudesta Berliinissä. Hofissa kaikki ihmiset oli todella ystävällisiä, palvelu oli loistavaa ja ihmiset jutteli mielellään ja kyseli mistä päin ollaan. Hofissa ollessa käytiin Kletterpark untreuseella kiipeilemässä, missä oikeasti adrenaliini nous ku kiipeili neljän metrin korkeudella puissa. Siellä oli puiden väliin tehty sellaisia seikkailuratoja, mitkä olivat aivan huippuja, vaikka minnuu pelottikin yli puolet ajasta ihan sikana! Olutpanimoon käytiin kans tutustumassa.Vielä yks mainitsemisen arvoinen asia koko reissusta on Bambergin kaupunki, jonne teimme päiväreissun. Bambergissa tuntui kuin olisi kävellyt keskiajalle! Siellä oli tosi hienoja vanhoja taloja, ja mukulakatuja (tosin näitä oli kans Hofissa) ja tunnelma tosi.. no keskiaikainen.

Harmi, kun olen jo pakannut kuvat silleen, etten saa ny laitettua tänne kuvia kummastakaan saksan matkastani. No jaa, olenhan mie kuukauden päästä lähdössä kolmannen kerran Saksaan, tällä kertaa Leipzigiin (oikeesti miulla on joku juttu idän kaa: Itä-Aasian tutkimus, Itä-Suomi, Itä-Saksa, Berliinissäkin ollessa asuin vanhalla itäpuolella!).. Ja enköhän mie sieltä laita aika paljon sit kuvia, kuitenkin vuosi ois tarkoitus Saksassa viettää ja opiskella. Tosiaan siis aikaisemmat Saksan reissut ovat tehneet minuun sen verran ison vaikutuksen, että pakko sinne on vielä päästä ja paremmin nähdä ja oppia kieltä ja ihmisiä tuntemaan.

           

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti