sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Kesän kurssit ja arkikuvia

Kevätlukukausi on nyt lähtenyt kunnolla käyntiin, joten facebookin arkihaaste sattui just sopivaan saumaan. Ilman sitä en ois varmaan pahemmin kuvia ottanut. Arkikuvien lisäksi tulee tällä kertaa arjen kuulumisia.

Kolme viikkoa sitten tosiaan tapahtui paluu koulunpenkille ja ekan viikon orientaation jälkeen sitä huomas, että pakko kait sitä on alkaa opiskellakin. Kursseja valitsin sen mukaan, missä tulee vähiten esitelmiä (etenkin ryhmä) sekä raportteja. Vaikka ylimääräistä työtä yritänkin vältellä, ei se siltikään tarkoita että kaikki kurssini helppoja olisivat. Joukosta löytyy kaks kolme kurssia, joiden eteen joutuu jopa tekemään töitäkin. Kuukaus sitten tasotestissä sain tosiaan tasan yhden tason korkeamman tuloksen kuin syksyllä. Tosin kieliopista ja kuunteluosuudesta sain samat pisteet kuin syksyllä, ainoastaan luettu oli noussu roimasti. Jäin siis pisteen päähän 6 tasosta, joten otin kursseja 4-8 haitarilta. (Kursseja siis on 1-8 tasolle.)

Maanantai: 
10.40-12.10  中上級の読解技術6
13.00-14.30 日本の新聞を読もう6-7

Samalta opettajalta kaksi lukukurssia peräjälkeen. Käytävät tekstit vaikuttaa hyödyllisiltä, opettaja on mukava eikä läksyjä juurikaan tule, joten maanantai on ihan rento päivä.

Tiistai:
9.00-10.30 コミュニケーションの日本語文型5
10.40-12.10 擬態語マスター7-8
13.00-14.30 漢字は「いま」6-8
14.45-16.15 要約力をつける4-5
16.30-18.00 小説を読む・聞く・見る4-5

Tiistai aamuna miulla on ekaks kaks saman opettajan tuntia. En osaa vielä päättää onko kyseinen opettaja tiukkis vai ei, mutta ainakin huumorintajua löytyy, joten ei tunneilla tylsää ole. Ekana miulla on siis kielioppia, periaatteessa tuttua asiaa, mutta käytännössä.. ei niinkään. Toinen tunti sit on onomatope-kurssi, joka on yksi niitä työläämpiä kursseja siinä mielessä, etten pahemmin onomatopeita ole opiskellut ja hienoisten merkityserojen ymmärtäminen on miulle vaikeaa.

Iltapäivästä alkaakin sitten tylsemmät kurssit. 6-8 tason kanjikurssin opettajasta en ole oikein vielä saanut selvyyttä. Luulisi, että kanjikurssilla tosiaan opeteltaisi niitä kiinalaisia merkkejä, mutta jostain syystä tähän mennessä kyseinen opettaja on käynyt läpi sitä, mihin kohtiin lauseessa tulee tauot. Koska en koe opetustapaa kovinkaan hyödylliseksi, kuuntelen yleensä vain toisella korvalla ja harjoittelen itsekseni merkkejä.

Tiistain kaksi vikaa tuntia on molemmat 4-5 kursseja. Tiivistelmä-kurssin opettaja on jo syksyltä tuttu, ja valitsin hänen kurssinsa juuri siksi, ettei siellä tarttee juuri mitään tehdä. Joten voin hyvin tehdä läksyjä. Tiistai on ainoa pitkä päivä, joten ihan vikana on sit oikeasti höpölöpö-kurssi, missä suurin ongelma on pysyä hereillä... Onneks Ninni on samalla kurssilla, joten ei tarvitse kärsiä yksinään.

Keskiviikko:

10.40-12.10 総合日本語5
14.45-16.15 日本映画で学ぶ日本語5

Keskiviikon aamulla miulla on intensiivikurssi 5, joka on ihan kivan rento, mitä nyt turhauttava, ku tahti on hiiiiiidas. Iltapäivän elokuvakurssi on taas sekä mielenkiintoinen että haastava. Katsotaan aina reilu puol tuntia elokuvaa, jonka jälkeen meillä on kuuntelukoe katottuun osioon liittyen. Ei mitään ärsyttäviä ryhmäkeskusteluja ja esitelmiä!

Torstai:
10.40-12.10 伝統文化を学ぼう!5-8
13.00-14.30 漢字の世界を広げる7-8
14.45-16.15 外来語5-6

Torstaipäivän aloittaa Morishita-sensein kulttuurikurssi, jossa päästään tutustumaan vierailijoiden luennoitsijoiden kautta Japanin perinnekulttuuriin.  Otin oikeastaan kurssin siks, koska se on periaatteessa ihan rento ja pääsee juttelemaan japanilaisten vapaaehtoisten kanssa.

Kulttuurikurssin jälkeen on sit viikon paras kurssi. Nimittäin 7-8 tason kanjit. Opettaja oli jo syksyllä miun lempiopettaja, ja hänen kurssinsa ansiosta on kiinalaiset merkit alkanut taas sujumaan (välillä aina käsinkirjoitustaito pääsee ruostumaan). Joka viikko on meillä on 80 merkkiä kattava koealue, joten helposta kurssista ei ole kyse, mutta verrattuna esitelmiin ja raportteihin merkkien piirtely on rentouttavaa!

Kanjikurssin jälkeen miulla on sit tiivistelmäkurssin opettajalta toinen kurssi: lainasanojen opettelua. Käydään siis läpi mistä mikäkin lainasana japanin kielessä on peräisin. Välillä tulee ihan mielenkiintoistakin asiaa, mutta enimmäkseen harjoittelen edellisen kurssiin merkkejä..

Perjantai:
9.00-10.30 & 10.40-12.10 総合日本語5

Intensiivikurssin tuplatunti. Oikeasti kyseisen kurssin haaste on jaksaa raahautua paikalle ja olla vittuilematta opettajalle. Opettaja on hieman teennäinen enkä tykkää opetustyylistä. Se, että oppilaat tekevät itse esimerkkilauseita tiettyjä rakenteitä käyttäen ei auta ketään, jos opettaja ei voi korjata ja kertoa rakenteiden oikeaa käyttötapaa. Turhauduin heti toisella tunnilla kyseiseen opettjaan, mikä ei tiedä kovin hyvää, kun ois vielä 12 viikkoa jäljellä...

Kesälle otin siis yhteensä 14 pisteen arvosta kursseja, eli minulla on yksi tunti enemmän kuin syksyllä. Mutta koska tunnit painottuvat nyt enemmän aamupäivään, tuntuu lukujärjestys oikeastaan helpommalta kuin syksyllä. Ja koska puolet kursseista on sellaisia, joilla käyn tekemässä muiden kurssien läksyt, ei kotiläksyjäkään jää niin paljoa. Oikeastaan tähän mennessä viikonloppuisin olen saanut tehdä vain kanjiläksyjä ja lukea muutamiin sanakokeisiin. Olen myös yrittänyt alkaa hieman opiskella kielioppia Japanese language Proficiency-koetta varten, joka on heinäkuussa. Yritän päästä läpi 1 tason (eli vaikeimman) kokeen, mutta nähtäväksi jää miten käy.

Opiskelujen lisäksi olen yrittänyt edes vähän vapaa-ajallakin saada aikaiseksi. Pääasiassa olen siis käynyt karaokessa aina kun jonkun mukaan olen saanut. Noh, ollaan me syömässäkin käyty kavereitten kaa. Ja keilaamassa. Mutta joo, ei ole pahemmin tullut lähdettyä kauemmaks tästä yliopisto/asuntola/takadanobaba-akselilta. Mitä nyt eilen Ninnin luona Koenjissa käytiin Miran ja Katjan kaa katsomassa Frozen elokuva, kun nyt sitä kaikkialla on hehkutettu.

Arki on siis nimensä mukaan aika arkista. Tosin ensi viikolla keskiviikosta seuraavan viikon tiistaihin meillä on lomaa Golden weekin takia. Suunnilleen siis koko Japani lomailee "kultaisen viikon" aikana, joten hylkäsin reissusuunnitelmat ihan vain siksi, että joka paikassa tulee olemaan sikana porukkaa sekä kallista.

Enää kolme kuukautta Japanissa jäljellä. Loppuun vielä facebookin arkihaasteen kuvasatoa.

Tili lähes tyhjänä. 107 yeniä eli alle euro.
Kotikatu













Karaoken juomavalikoima. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti