perjantai 4. lokakuuta 2013

Syksyn kurssit

Japanin kielen ohjelmassa, jossa opiskelen, pitää suorittaa vähintään 13 japanin kielen kurssia per lukukausi. Maksimi kurssimäärä minkä voi ottaa on 14. Ajattelin eka, että totta kai otan 14 kurssia. Mutta sitten saimme ensimmäisen viikon käydä katsomassa tunteja ennen lopullista valintaa ja tajusin, että ihan sama mikä kurssi kyseessä, töitä saa tehdä. On ihan perusläksyjä, esitelmää, raportteja, pieniä testejä.. Joten päätin, että kolmetoista kurssia riittää. Ja olen silti sitä mieltä, että vähempikin riittäis. Tietysti japanin kielen taidon kannalta nuo kaikki kurssit on varmasti hyviä, mutta en oikein jaksais enää istua luokassa ja opiskella. Hieman opiskelutaidot ruosteessa niin sanoakseni. Mutta eiköhän se tästä kohan vauhtiin pääsen.

Kirjoittelen tänne ny jonkun verran kursseistani, jos ne jotain sattuu vaikka kiinnostamaan. Jos ei muuta, niin lukukauden lopussa voin sit katsoa, miten hyvin alkutunnelmat kursseista piti paikkaansa. Kurssitasoja tosiaan on se 8. Toivoin kovasti olevani 5-6 tasoinen, mutta tasotesti ja orientaatioviikko on osoittanut, että enemmänki miun kielitaito on 4-5 tasolla. Joten kursseja olen valinnut 4-6 tasoilta.

Maanantai:

10.40.-12.10. 現代社会を読む5-6
Maanantai on miun ainoa täys päivä. Ekalla kurssilla luetaan ajankohtaisia artikkeleita yhteiskuntaan liittyen ja tarkoituksena ois kirjoittaa kaksi raporttia.


13.00.-14.30. 相手と気持ちを共有して会話する4-5
Ensimmäinen kolmesta keskustelukurssista. Rehellisesti sanoen en haluais ottaa yhtään keskustelukurssia, mutta se on just se osa-alue, jota haluan pikimmiten parantaa, joten pitää ny vain yrittää kestää roolileikit ja minidoramat.

14.45.-16.15. ボランディアと作文を書こう4-5
Aineiden kirjoitusta. Helpotuksekseni kirjoitamme vain kolme ainetta ny syksyn aikana. Aineet kirjoitetaan kotona ja tunnit käytetään siihen, että aineita korjataan vapaaehtoisjapanilaisten kanssa. Aineetkaan ei oikein nappaa, ku oon niissä surkea, mutta tää tarjoaa hyvän tilaisuuden päästä käyttämään japania japanilaisten kanssa.

16.30.-18.00. 多読のすすめ5-6
Lukukurssi. Tää kurssi lähti siten käyntiin, että opettaja antoi meille monisteet ja sano, että lukekaapa ääneen siitä. Jos tuntuu vaikealta, jättäkää kurssi väliin, jos helpolta niin tulkaa vaan. Teksti itessään oli miusta ihan sopivan tasoista, mutta ääneen lukemista häiritsi kovasti se, että kirjoitus tosiaan oli ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle. Kuitenkin päätin ottaa kurssin, koska en muuten saisi aikaiseksi lukea japaniksi kirjoja. Ja hyvää lukuharjoitusta tietenkin. Ensimmäisen puolikas syksystä käytetään 五体不満促:n lukemiseen, joka on elämäkerta miehestä, joka syntyi ilman käsiä ja jalkoja. Kirja vaikutti mielenkiintoiselta, joten ostin sen itelleni, jotta voin jo etukäteen valmistautua tunneille.

Tiistai:
13.00.-14.30. コミュニケーションのための敬語表現5
Ja sit toinen keskustelukurssi, joka keskittyy keigoon, eli kohteliaaseen puhetyyliin. Kurssista en oikein tykkää, mutta päivä on lyhyt 13.00-16.15, joten eiköhän sitä jotenki jaksa.

14.45.-16.15.伝統文化を学ぼう4
Tutustumista perinteiseen japanilaiseen kulttuuriin. Ohjelmassa on mm. ruoanlaittoa, laulua, maalausta, aikidoa. Ja kurssin lopussa käydään kattomassa sumo-ottelu! Kaikista tunneista pitää kirjoittaa raportti, ja vaikuttaa silleen vähän työläältä, mutta aattelin ny käydä tän kurssin, ku en muuten varmaan hirveesti perinteiseen kulttuurin tutustuis.

Keskiviikko:
13.00.-14.30 ニュースで学ぶカタカナ・発音
Lainasanojen ja ääntämisen opettelua uutisten kautta. Vaikuttaa suhteellisen helpolta kurssilta. Kurssin lopussa pidettävä esitelmä tarkoittaa sitä, että meidän pitää löytää joku äänitetty uutinen ja lausua se oikeaoppisesti luokan edessä.

14.45.-16.15. 待遇コミュニケーション5-6
Kolmas keskustelukurssi. En edes tiedä, mistä noista kolmesta kurssista tykkään kaikista vähiten. Tää on tasoltaan ainakin haastavin, ja kurssin lopussa pitää ryhmän kanssa tehdä mininäytelmä, joka videoidaan! Ja sit se video katotaan seuraavalla tunnilla, jolloin opettja myös korjaa porukan virheitä. Hahaha, mie jo valmiiks kammoan tuota...

Torstai:
10.40.-12.10. メディアを使った漢字学習5-6
Kanjien eli japanilaisten merkkien opiskelua. Veikkaan, että tää on yksi tulevista lempikursseistani. Lukukauden aikana opetellaan piirtämään 240 merkkiä (osa kyllä jo miulle tuttuja) ja lukemaan tietty paljon enemmän. Joka viikko tulee 20 uutta kanjia, joista seuraavalla kerralla sitten testi. Vaikuttaa haastavalta, mutta erittäin hyödylliseltä.

13.00.-14.30 日本の昔話を読む5-6
Japanin vanhojen tarinoiden lukemista. Eilinen tunti oli hieman hämmentävä. Samasta tarinasta luettiin kaksi eri versiota, katsottiin animaatio ja kuunneltiin laulu. Tää kaikki oli miun mielestä ihan oleellista kurssin kannalta. Mutta sit opettaja jakaa yhdessä välissä monisteen täynnä kalojen kuvia ja niiden japaninkielisiä nimiä, siis hä? Tää kurssi vaikuttaa siinä mielessä helpolta, että ei tarttee ite olla äänessä, ku opettaja selittää omiaan.

16.30.-18.00. 日本の癖5-6
Ainoa kurssi, jonka opettaja on mies. Aiheena japanille ominaiset ilmaukset. Kurssi vaikuttaa muuten hyödylliseltä, mutta pitää kattoo, mitä loppuvuodesta pidettävästä 10 minuutin esitelmästä tulee.

Perjantai:
9.00.-10.30. 項目日本語文法4-5
Kielioppia. Periaatteessa oon jo opiskellut kurssin jutut, mutta koska olen tosi huono omaksumaan kielioppia on tää kurssi just hyvä. Tässä vaiheessa ois ihan hyvä saaha peruskielioppi haltuun..

13.00.-14.30 宮崎駿アニメで学ぶ日本語5
Viikon viimeisellä kurssilla katsotaan ja analysoidaan Hayao Miyazakin animaatioita. Valitettavasti kurssi keskittyy vähemmän katsomiseen ja enemmän analysoimiseen (keskustellen ryhmän kanssa). Tänään tosin kyseinen tunti oli peruttu.

Ensimmäisen viikon fiilikset kursseista: ihan liikaa keskustelua, raporttien kirjoittamista ja esitelmiä tiedossa. Mie haluaisin enemmän sellaisia tunteja, joissa sais vaan istua hiljaa nurkassa ja kuunnella opettajaa ja tehdä muistiinpanoja. Mutta ei, oli kurssi mikä hyvänsä, on siellä keskustelua muiden kanssa. Vaikka olen huomannut, että jo kolmesssa viikossa japanin puhuminen on helpottunut, en siltikään osaa keskustella luontevasti tunneilla käytävistä asioista.... Sitä paitsi oikeasti kaikkien kurssien enemmistö on aasialaisia, ja usein (mutta ei tosiaankaan aina) he ovat tekemässä koko tutkintoaan täällä ja puhuvat jo japania ihan sujuvasti. Tosin onneksi vastapainoksi on myös niitä kiinalaisia, jotka osaa tosi hyvin merkit, mutta lausuminen takkuaa sitäkin enemmän.. Hieman ehkä tullut alemmuuskomleksia ku oon huomannut, miten paljon petrattavaa miulla on japanin kanssa. Mutta toisaalta päätin tarttua heti tuumasta toimeen ja olen tämänkin perjantai-illan viettänyt opiskellen. Parempi aloittaa ajoissa, ettei opiskelu jäis viime tippaan. Ens viikolla on joka tapauksessa jo ekat testit tiedossa...

Kursseihin liittymättömänä asiana: tällä viikolla Wasedan yliopistolla järjestettiin opiskelijoitten terveystarkastukset. Tarkastukseen kuului keuhkoröntgen, virtsanäyte, pituus, paino, verenpaine, näkö ja haastattelu. Hieman huvitti tää tarkastus, ku ei tulis mieleenkään, että Suomessa vastaavaa ois enää yliopistotasolla. Joka tapauksessa sain terveen paperit ja luvan käydä kuntosalilla. Tänään sitten kävinkin ettimässä yliopiston kuntosalin ja maksamassa jäsenyyden (3000 jeniä vuosi). Toivottavasti jo ens viikolla uskaltaisin myös mennä sinne harjoittelemaan, ettei ihan liikunta jäis. Keskiviikkona yritin taas kyll käydä lenkillä, mutta en ehtiny paria kilsaa pitemmälle ku kaaduin! Aikaisemmin oli satanu ja oli aika liukasta. Joten mie sit päätin vetää mallikkaasti lipat. Enpähän muista milloin oisin yhtä pahasti kaatunut (selvinpäin). Vasen jalka polvesta alaspäin sinertää kivasti. Ja polvissa ja kyynärpäissä on hienot muistojäljet soratiestä. Mutta no, pitäähän sitä aina jotain sattua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti