sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Prosemmastressia ja budjetointia

Huomenna alkaa meidän kaksipäiväinen prosemmaesitelmöinti- ja opponointirutistus, joten nyt onkin paras hetki päivittää blogia (eikä esimerkiksi yrittää harjoitella kyseistä esitelmää). Oon nyt kaksi viikkoa ahkerasti tehnyt kaikkea MUUTA kuin kyseistä proseminaariesitelmää miettinyt. Japanin kevään kanjiläksyt tehty. Siivottu. Pyykätty. Tenttikirjat kerran läpiluettu. Vaihtoblogeja luettu. Wasedan yliopiston kurssitarjontaan tutustuttu. One Piecea katsottu. Elikäs oon saanu sekä aikaiseksi asioita, mutta toisaalta myös vältellyt aika hyvin asioiden aikaansaamista...  Vaikka proseminaariesitelmä on vain sitä, että mie esittelen pääpiirteissään oman kandidaatintutkielmani, jännittää se minnuu kuitenkin sen verran, että en oo ny pariin yöhön saanu kunnolla nukuttua. Ensinnäkään mie en oo mitenkään hyvä esitelmöimään. JA toisekseen lisäjännitystä tulee siitä, että illat oon sit postilla töissä. Ja kolmanneks, käyn varmaan siellä Lintsillä sovittaa vaatteita ja valokuvauksessa lähes heti miun oman esitelmän jälkeen. Eli oon silleen tosi energisenä varmasti niissä valokuvissa usean unettoman yön ja stressipäivän jälkeen. Mutta ei voi mitään, ei kai ne ny sen kuvan perusteellakaan ilmoita, että joo ei ny oteta sinnuu tänne töihin ku on noin mustat silmänalusetki.....
     
Mie haluun vaan selvitä nyt maanantaista ja tiistaista (the Days from Hell!), jotta lähtis nää isoimmat (tämänhetkiset) stressinaiheet pois. Sitten vois yrittää alkaa stressata kiireistä huhtikuuta. Jonne kuitenkin mahtuu enemmän myös positiivisia juttuja, kuten 2.4. lähden saksalaisen kaverin kaa päiväseltään käymään Tallinnassa, jonne en vielä oo koskaan ehtinyt. Ja sitten 13.4. on maailmanpolitiikan tentti (yksi tenttikirjoista oli tosi mielenkiintoinen, "The Security Dilemma"), jonka jälkeen pääsisin kauan odotetulle Italian matkalle Rossin luo! Sit saan vihdoin myös blogiinkin kauan kaivattuja matkakuvia ja kertomuksia. Ny kirjoittelen ihan liikaa arkipäiväisiä juttuja tänne (ku ei muutakaan elämää tällä hetkellä oo).

Ja kuten heti alkuun mainitsin, olen vältellyt asioiden tekemistä tekemällä jotain muuta. Ja no yksi asia, mitä ny tällä viikolla oon tehny on alustavat budjettilaskelmat vaihtoa varten. Ja painoittaisin alustavat, koska ensinnäkään en ihan tarkalleen Tokion hintatasoa tiedä ja toisekseen valuuttakurssien vaihtelutkin voivat vaikuttaa suurestikin siihen, miten paljon rahaa minulla loppujen lopuksi Japanissa sitten käytössä on. Eli arvioin ensin paljon minulla on euroja käytettävissä ja paljon about vuokraan yms, kuluu Japanissa. Ja vaihtoaikahan olisi sit 11 kuukautta eli syyskuusta heinäkuuhun. Määrät ovat suunnilleen...

KÄYTETTÄVISSÄ
Opintotuki  5200 e
Säästöt 2000 e + 3000 e (kesätöistä!)  = 5000 e
Veronpalautukset (joulukuussa) 300 e
HY:n vaihtoapuraha 2500
Yhteensä:  13 000 e            

Eli minulla olisi 13 000 euroa käytettävissä. Ja no koko Saksan vaihto Interrailauksineen päivineen teki vajaa 9000 euroa (oon siis pitänyt kirjaa menoistani vuodesta 2005 lähtien, joten kyllä, tiedän paljon vaihto on tehnyt yhteensä), joten minullahan on hyvin rahaa Japania varten??? Tai sit ei.... huoneesta riippuen vuokraa voin joutua maksamaan 46 000 -65 000 yeniä ja kurssista riippuen se voi tarkoittaa jotain 400-700 euron väliltä... Meinasin kuitenkin yrittää halvimpaan mahdollisimpaan huoneeseen, joten oletuksena ois että vuokra a joutusin maksamaan max 500 euroa. Katsotaan sit, mitä karu totuus tulee olemaan.

KULUT
Vuokra 500 e/kk = 5500 e
Varasto 800 e   (Kamat Helsingissä saatava jonnekin varastoitua...)
Lennot 1200 e  
= > 7500 euroa.

Eli yli puolet käytettävissä olevista varoista on mennyt siihen. Elämiseen, opiskeluun, matkailuun ja muuhun olisi sitten käytettävissä 5500 e / 11 kk =>  500 euroa/ kk. Uskon (ja toivon), että määrä on riittävä elämiseen ja olemiseen. Mutta veikkaan, että sillä ei vielä hirveesti matkailua harrasteta (joka Japanissa on vielä kuulemma erittäin kallista muutenkin). Joten varaudun nyt siihen, että jos en saa Wasedan yliopiston tai MEXTin stipendiä, joudun opintolainaa ainakin sen 3000 euroa nostamaan. Jolloin miun budjetin kokonaissummaksi tulee: 16 000 euroa! Lähes tuplasti siis se, mitä miulla vuoden aikana Saksassa meni. Ja veikkaan, että todennäköisemmin miun arvio kuluista on ala- kuin yläkanttiin. Mutta tarpeen vaatiessa lainaa voin nostaa tuplasti enemmänkin. Mutta tietty toivon, että en joutuisi siihen ollenkaan turvautumaan, mutta jos ei mitään stipendejä kuulu, on se hyvin todennäköistä. En kuitenkaan haluis Tokioon lähteä pelkästään pihistelemään (vaikka penninvenyttämistä muuten tykkäänkin harrastaa). Ai nii, jos joku ihmettelee miksi mie tänne jo jotain rahalaskelmia teen: miusta se on hauskaa! Ja voinpahan sit vaihdon jälkeen tulla ihmettelemään, että miten paljon miun ennakkolaskelmat on mennyt metsään.

Joo, nyt on kai pakko sit yrittää viel harjoitella miun esitelmää... palailen asiaan jos/ kun selviän ensi viikosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti